Hva er CrossFit?

HVA ER CROSSFIT?

CrossFit er et styrke- og kondisjoneringsprogram designet for å hjelpe folk å få bred og generell styrke og kondisjon.
CrossFit programmering er fokusert på stadig varierende, funksjonelle bevegelser, utført med høy intensitet for å oppnå total fysisk kondisjon, slik at folk er forberedt på enhver fysisk utfordring.

Hva er CrossFit
Et styrke- og kondisjoneringsprogram

CrossFit er et styrke og kondisjons program som kombinerer bevegelser og øvelser lånt fra Olympisk Vektløfting (Snatch og Clean and Jerk), styrkeløft (Markløft, pressing, knebøy), Gymnastikk (håndstående, arbeid i ringer m.m), Aerobisk kondisjonstrening (sykkling, løping, svømming, roing) og Calisthenics (kroppsvekt øvelser som pull-ups, push-ups, sit-ups).

Formålet – Generell fysisk forberedelse

Målet med CrossFit er å danne en bred, generell og inkluderende fysikk, til å møte de kjente og ukjente utfordringene vi møter i hverdagen. Vår spesialitet er å ikke spesialisere. Vi refererer til dette som generell fysisk forberedelse eller GPP, hvor målet er å være så allsidig og veltrent som mulig.

En formell definisjon

CrossFit er: “konstant varierte, funksjonelle bevegelser, utført med høy intensitet over bred tid og modale domener”

La oss brekke det ned

Funksjonelle Bevegelser: Dette inkluderer alle typer menneskelig bevegelse du ser i hverdagen som: bøying, løping, hopping, løfting / bæring av gjenstander, klatring, kasting, etc. Disse typene og bevegelsesmønstre er i vårt DNA som mennesker og blir ofte forsømt i dagens samfunn. I det daglige livet og i idrett må kroppen samarbeide som en enhet for å fullføre en oppgave. I CrossFit bruker vi sammensatte funksjonelle bevegelser for å trene kroppen vår for å arbeide sammen som helhet for å bedre oss selv i sport og til livets oppgaver.

Konstant variasjon: I CrossFit er vår spesialitet å ikke være spesialisert. Vi streber etter å være kompetent i enhver mulig oppgave eller utfordring som kan komme. Hver dag er hver trening annerledes og vil utfordre deg i et annet aspekt av fitness. Treningsøkter kan variere fra 5-50 minutter og varierer i bevegelser, belastninger, rep ordninger etc. Det eneste målet for å gjøre den samme treningen to ganger, er å spore fremgang over tid.

Høy intensitet: Intensitet er selvfølgelig relativt til treningsnivået, men alle kan dra nytte av det. Enkelt sagt: Intensitet = Effekt under treningen. Effektutgangen kan måles med: (kraft x distanse) / Tid. Jo mer effekt du kan utvikle under en treningsøkt, jo mer “fit” kan du bli.

Trening av CrossFit vs. CrossFit som sport

Et viktig skille som vi bør gjøre, er forskjellen mellom å trene CrossFit som et styrke- og kondisjoneringsprogram og CrossFit som sport.

Når du går inn i noen av de 13.000 CrossFit tilknyttede treningsstudioene rundt om i verden, finner du gjennomsnittlige mennesker som trener CrossFit. Men når du ser på “The CrossFit Games” på TV, er dette CrossFit som sport. Dette er de største idrettsutøvere i verden i sporten av funksjonell kondisjon, under konkurranse.

Spørsmålet oppstår da ved bruk av et regime som CrossFit for den eldre, ukondisjonerte eller utrente befolkningen; Er CrossFit for gjennomsnittet? Svaret er utvilsomt ja.

Behovene til en olympisk idrettsutøver og våre besteforeldre er forskjellige, av grad, ikke av type.

Den ene ser etter funksjonell dominans den andre for funksjonell kompetanse. Kompetanse og dominans manifesterer seg gjennom identiske fysiologiske mekanismer. Vi skalere belastning og intensitet; Vi endrer ikke programmer.

Nøkkelen her er å innse at CrossFit er uendelig skalerbar og kan justeres for alle å dra nytte av.

Chris Spealler skrev en flott artikkel på denne tittelen CrossFit Training vs. CrossFit som sport hvis du er interessert i å lese mer.

What is Constantly Varied?

What is Functional Movement?

What is Intensity?

Is it for me?

Fitness i 100 ord

Spis kjøtt og grønnsaker, nøtter og frø, litt frukt, liten stivelse og ingen sukker. Hold inntak til nivåer som vil støtte trening, men ikke kroppsfett. Øv og trene store løft: markløft, clean, knebøy, presser, C & J og snatch. På samme måte, mestre det grunnleggende av gymnastikk: pull-ups, dips, tau klatring, push-ups, sit-ups, presser til håndstående, pirouettes, flips, splits og hold. Sykkel, løp, svømme, ro, etc., hardt og fort. Fem eller seks dager i uken, bland disse elementene i så mange kombinasjoner og mønstre som kreativiteten tillater. Rutine er fienden. Hold trening kort og intens. Lær deg regelmessig en ny sport.

-Greg Glassman, CrossFit Grunnlegger

For en dypere og mere inngående oppsummering så kan du finne dette på vår hovedside her


COPYRIGHT ©CrossFit Radix 2013 All Rights Reserved
CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource